Annonce

Annonce

Gylle slangeudlægges på mark

Beregninger fra Aarhus Universitet viser, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes. Foto: Colourbox

Landmænd bør stille krav til kvaliteten af biogasgyllen

Der bliver afgasset en større mængde af halm og dybstrøelse i biogasanlæggene i dag end for 10 år siden, og det udfordrer kvaliteten af den afgassede biomasse ifølge Seges Innovation.

Biogasbranchen har det seneste årti gennemgået en markant udvikling, og over 30 pct. af husdyrgødningen herhjemme bliver nu afgasset. Samtidig betyder det, at en større andel af tungt omsættelige produkter som f.eks. halm og dybstrøelse også afgasses, og det påvirker kvaliteten af den afgassede biomasse, der ender som gødning på landmændenes marker.

Det skriver Seges Innovation i en nyhed på landbrugsinfo.dk.

Andelen af afgasset husdyrgødning står derudover foran en yderligere udbygning som følge af en udbredt politisk motivation for at slippe af med fossil naturgas fra Rusland. Faktisk er forventningen, at op mod 80 pct. af husdyrgødningen i Danmark finder vej gennem et biogasanlæg inden for få år, og afgasset biomasse kan dermed blive landbrugets primære gødningskilde i fremtiden.

Lavere virkning første år

Tendensen i biogasbranchen peger dermed i retning af en lavere ammoniumandel og en højere tørstofprocent i biogasgyllen, når biogasanlæggene ikke længere udelukkende baserer sig på gylle og let omsættelige affaldsprodukter.

Med et højere tørstofindhold følger en lavere 1. årsvirkning, men samtidig en højere eftervirkning, end man generelt har været vant til. Beregninger fra Aarhus Universitet viser derudover, at man risikerer et større tab af den plantetilgængelige kvælstofmængde ved ammoniakfordampning, når gødningen har en højere tørstofprocent, særligt hvis den slangeudlægges frem for nedfældes.

Seges Innovation opfordrer derfor leverandører til at være opmærksomme og stille krav til kvaliteten af den afgassede biomasse, herunder for tørstofprocent, kvælstofkoncentration og ammoniumandel.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud